Pomysł na zastąpienie plastiku? To ekologiczne naczynia i sztućce. Jego autorem jest Jerzy Wysocki, którego firma z Zambrowa znana jest już na całym świecie. W produkty z Podlaskiego zaopatrują się knajpy w Niemczech, Francji, Danii, USA, Korei Południowej, Kanady i wiele innych.
Naczynia są jednorazowe, produkowane w sposób ekologiczny: wykonane są jedynie z otrębów i odrobiny wody. Nadają się do serwowania dań zimnych jak i ciepłych. Nie straszne są im także potrawy płynne, takie jak zupy czy sosy.
Po ich użyciu, można je z powodzeniem zjeść (mają jedynie 200 kalorii) lub bez obaw wyrzucić. Naczynia te rozkładają się jedynie 30 dni i w żaden sposób nie szkodzą naszemu środowisku. Dla porównania: papier rozkłada się sześć miesięcy, plastik natomiast od 100 do 1000 lat!
Czy takie naczynia mają szansę zaistnieć w polskich restauracjach? To doskonała opcja nie tylko na ekologiczne podawanie posiłku, ale także na zwiększenie świadomości wśród ludzi o szkodliwości plastiku dla naszego środowiska!
ZOBACZ TAKŻE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?