Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znamy najlepsze podlaskie smaki

Redakcja
Anatol Chomicz
- Już w dzieciństwie rodzice pokazywali mi, jak wartościowy jest region, w którym mieszkamy - opowiada Ewa Stepaniuk z miejscowości Puchły, której Piernik Podlaski został nagrodzony w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego. - Z biegiem czasu zainteresowały mnie regionalne wzory i postanowiłam wykorzystać je do zdobienia pierników, które początkowo przygotowywałam tylko na święta. Obecnie na robionych przeze mnie „Piernikach Podlaskich” odwzorowuję m. in. architekturę drewnianą.

W tym roku w „Spodkach” WOAK odbyła się  XVII edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem na szczeblu regionalnym są  Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego (na poziomie krajowym głównym organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie). Tym razem, swoje wyroby prezentowało 84 producentów z całego regionu. W sumie  wystawili oni 129 produktów, które oceniane były w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi i napoje regionalne.

Podczas Podlaskiej edycji konkursu, komisja nominowała produkty, które będą walczyć o tytuł „Perła 2017” z regionalnymi przysmakami z innych części Polski. Wśród wybranych przez kapitułę była nagrodzona w poprzedniej edycji „Naszego kulinarnego dziedzictwa” „Szynka wołowa z siana”.

 

 

- Nasze mięso przygotowywane jest z przepisu, który pochodzi jeszcze sprzed wojny - opowiada Paulina Deresz z Lebiedzina. - Ludzie, żeby uniknąć skonfiskowania mięsa przez Niemców i Rosjan, ukrywali je w sianie. Kiedy usłyszeliśmy tę historię, sami postanowiliśmy zrobić taką szynkę.

„Szynka wołowa z siana” przez pierwsze dwa tygodnie konserwuje się w sosie własnym. Potem jest wędzona, a następnie przez dwa tygodnie wisi nad kominem. Po tym czasie trzeba ją włożyć  do kosza z sianem, w którym dojrzewa.

Autorka: Katarzyna Łuszyńska

Nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017"

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki za „Kiełbasę podsuszaną biebrzańską”

I nagroda: Tadeusz Protasiewicz za „Kindziuk”

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Masarnia „Kolinek” Ireneusz Koliński za „Boczek faszerowany”

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Bogdan Potocki „Zajazd Tatarski na końcu świata za „Kiełbasę baranio – wołową”

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Beata i Tomasz Siergiejewicz za „Pstrąga solonego o poranku”

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:

Irena Och Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”

Wyróżnienia:

Grażyna Putkowska „Dażynka – nadbużańskie smaki” za „Polędwicę drohicką”

Oksana Tomaszewska za „Ser olszański dojrzewający”

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda

Katarzyna Jurgilewicz „Gospodarstwo „Sadowa przystań” za „Marmoladę z antonówek”

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda:

Marek Sienkiewicz Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją” za „Kapustę kiszoną”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Dorota Markowska za „Sękacz Kuligowski”

Ewa Stepaniuk za „Piernik podlaski”

Beata i Tomasz Siergiejewicz Restauracja „Syta Panna” za „Keks dojrzewający”

Wyróżnienia:

Adela Szabracka za „Konfiturę z czarnych jagód”

Alina Jankowska za „Sok z owoców dzikiej róży”

Agnieszka Prymaka za „Iwan Czaj”

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:

Casablanca Catering sp. z o. o. za „Buzę”

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:

Anna Malinowska za „Nalewkę gajowego”

Wyróżnienia:

Helena Datczuk za „Pałyniówkę”

Bożena Dąbkowska za „Jarzębinówkę”

Inne produkty regionalne:

I nagroda:

Krystyna Pietraszko za „Zaguby”

Nagroda Agencji Rynku Rolnego – Dżenneta Bogdanowicz „Tatarska Jurta” za „Halvę Tatarską”

Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Danuta Bagińska Stowarzyszenie BArWA za „Barwiańską kiszkę ziemniaczaną”

Wyróżnienia:

Monika Giczewska za „Knyszki z grzybami”

W kategorii „Od pola do stołu”

I nagroda

Andrzej Kotlewski Młyn Handlowo – Produkcyjny za „Mąkę żytnią”

II nagroda

Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie radio” za „Konfiturę z dzikiej róży”

III nagroda

Ewa Bogoszewska PPH „Solana” za „Kiszkę ziemniaczaną”

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2017” następujące produkty:

Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach
Golonka z garnka – Maria Giczewska
Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz
Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka
Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”
Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna