Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znów będzie pysznie! Przyjdź na wielki konkurs kulinarny

Magdalena Hirsztritt [email protected]
Przed rokiem Teatr Kulinarny przygotował 400 litrów spaghetti
Przed rokiem Teatr Kulinarny przygotował 400 litrów spaghetti Magdalena hirsztritt
O trofeum w konkursie kulinarnym powalczą lokalni restauratorzy i mieszkańcy miasta.

Restauratorzy przygotują danie kuchni wschodniej, a osoby zgłoszone indywidualnie zaserwują wypieki z truskawkami w roli głównej.
Konkurs o Chochlę Prezydenta Ełku odbędzie się już po raz dziewiąty. To okazja do kulinarnych popisów miejscowych restauratorów i gospodyń, a także do posmakowania potraw przygotowanych dla mieszkańców.

W 2011 roku do o Chochlę Prezydenta walczyło sześć restauracji. Kucharze musieli przygotować danie główne i wariację naleśnikową. Trofeum powędrowało wtedy do Restauracji Niemieckiej. Jury doceniło roladę z pstrąga i boczku na szpinaku z puree ziemniaczanym z sosem jajeczno-musztardowym oraz karmelizowane naleśniki z twarożkiem i truskawkami na powidłach waniliowo-rabarbarowych serwowane z kwiatem czarnego bzu.

Rok później w szranki stanęło siedem lokali. Zadaniem było przygotowanie wyjątkowego dania z ryb oraz nawiązującego do tradycji kuchni mazurskiej. Zwycięskie potrawy upichcili kucharze z Dos Patos. Jurorów zachwycił smak sandacza zapiekanego z podgrzybkami w sosie porowym oraz kaczki w sadzie.

Przed rokiem do rywalizacji przystąpiło sześć restauracji, nie tylko z Ełku, ale także z Rajgrodu i Wydmin. Kucharze musieli przygotować dwa dania, pierwsze z kuchni włoskiej i drugie nawiązujące do tradycji kuchni mazurskiej. Bezkonkurencyjny okazał się sandacz faszerowany szyjkami rakowymi w sosie borowikowym i jednogłośną decyzją jury Chochla Prezydenta powędrowała do Starego Spichlerza. Po raz pierwszy w historii konkursu mieszkańcy mogli też obserwować wielkie gotowanie. Na ogromnej, 400-litrowej patelni, specjalnie dla około 800 zgłodniałych ełczan i turystów, kucharze z Teatru Kulinarnego przygotowali wielkie spaghetti.
W najbliższą niedzielę ełczanie i goście posmakują barszczu ukraińskiego. Teatr Kulinarny przygotuje około tony tej zupy. Oprócz tego odbędzie się pokaz

gotowania Mariety Mareckiej, prowadzącej autorski program "ABC gotowania". O Chochlę Prezydenta powalczy natomiast pięć restauracji - Warka, Szuszi, Dos Patos, Jadłodajnia oraz Stary Spichlerz.

Na imprezie na placu Jana Pawła II nie zabraknie muzyki. Ełcki zespół Tygiel Folk Banda ma w repertuarze tradycyjne utwory żydowskie, tureckie i rumuńskie, ale jego główną inspiracją jest muzyka wędrujących Cyganów oraz melodyjne pieśni z regionów obecnej Serbii i Macedonii.
Impreza rozpocznie się w niedzielę o godz. 15.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna