MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa tajska z kurczakiem to w mojej rodzinie przebój. Wyrazista, sycąca i prosta do zrobienia. Ważne są zwłaszcza dwa składniki

Karolina Głogowska
Zupa tajska z kurczakiem to pomysł na smaczny i sycący obiad
Zupa tajska z kurczakiem to pomysł na smaczny i sycący obiad 123rf/rumandawi/zdjęcie ilustracyjne
Pożywna i bardzo aromatyczna zupa tajska z kurczakiem to pomysł na prosty obiad. Jej wykonanie jest wręcz banalne, a efekt przerasta oczekiwania. Podstawą zupy są kurczak oraz ryż, dzięki czemu zupa jest bardzo pożywna. Z kolei dodatek dwóch ważnych składników nadaje jej wyrazistego smaku.

W skrócie:

Jeśli masz ochotę na lekki, ale sycący obiad, zrób pyszną zupę tajską z kurczakiem. To jedno z tych dań, które są zaskakująco proste do zrobienia, a zarazem niesamowicie smaczne. Mimo że zupa tajska ma egzotyczne pochodzenie, wszystkie produkty są łatwe do kupienia w każdym supermarkecie. Ważne są zwłaszcza dwa składniki, które nadają zupie wyrazistego smaku. To sok z limonki oraz świeża mięta. Koniecznie je dodaj, aby odmienić delikatny smak ryżu i kurczaka, które stanowią podstawę zupy. Jeśli lubisz pikantne dania, możesz także dodać posiekaną chili. Najpierw jednak wypróbuj ostrość papryczki i zacznij od małej ilości, aby nie zepsuć całej zupy.

Zupa tajska z kurczakiem – przepis z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,

  • puszka mleka kokosowego,

  • 2 szklanki bulionu,

  • pół szklanki suchego ryżu,

  • łyżeczka zielonej pasty curry,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 szalotka,

  • 1 limonka,

  • sól, pieprz,

  • świeża papryczka chili (opcjonalnie),

  • świeża mięta,

  • łyżka oleju kokosowego.

Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem?

  1. Pierś kurczaka oczyściłam z błon i pokroiłam na małe kawałki.

  2. Cebulę i czosnek posiekałam.

  3. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej kokosowy. Wrzuciłam cebulę, czosnek oraz kurczaka. Smażyłam ok. 5 minut, po czym zalałam szklanką bulionu.

  4. Dodałam łyżeczkę zielonej pasty curry i mleczko kokosowe. Wymieszałam, po czym dodałam pozostały bulion.

  5. Gotowałam zupę 10 minut, a pod koniec dodałam do niej sok wyciśnięty z limonki, posiekane chili i miętę.

  6. Gotową zupę podawałam z ugotowanym osobno ryżem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna