W skrócie:
Jeśli masz ochotę na lekki, ale sycący obiad, zrób pyszną zupę tajską z kurczakiem. To jedno z tych dań, które są zaskakująco proste do zrobienia, a zarazem niesamowicie smaczne. Mimo że zupa tajska ma egzotyczne pochodzenie, wszystkie produkty są łatwe do kupienia w każdym supermarkecie. Ważne są zwłaszcza dwa składniki, które nadają zupie wyrazistego smaku. To sok z limonki oraz świeża mięta. Koniecznie je dodaj, aby odmienić delikatny smak ryżu i kurczaka, które stanowią podstawę zupy. Jeśli lubisz pikantne dania, możesz także dodać posiekaną chili. Najpierw jednak wypróbuj ostrość papryczki i zacznij od małej ilości, aby nie zepsuć całej zupy.
Polecam także: Koreańskie kluski z dwóch składników to hit Internetu
Zupa tajska z kurczakiem – przepis z mleczkiem kokosowym
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
puszka mleka kokosowego,
2 szklanki bulionu,
pół szklanki suchego ryżu,
łyżeczka zielonej pasty curry,
2 ząbki czosnku,
1 szalotka,
1 limonka,
sól, pieprz,
świeża papryczka chili (opcjonalnie),
świeża mięta,
łyżka oleju kokosowego.
Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem?
Pierś kurczaka oczyściłam z błon i pokroiłam na małe kawałki.
Cebulę i czosnek posiekałam.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej kokosowy. Wrzuciłam cebulę, czosnek oraz kurczaka. Smażyłam ok. 5 minut, po czym zalałam szklanką bulionu.
Dodałam łyżeczkę zielonej pasty curry i mleczko kokosowe. Wymieszałam, po czym dodałam pozostały bulion.
Gotowałam zupę 10 minut, a pod koniec dodałam do niej sok wyciśnięty z limonki, posiekane chili i miętę.
Gotową zupę podawałam z ugotowanym osobno ryżem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?