Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zuppa Romana w Białymstoku. Nowa restauracja z kuchnią włoską już otwarta! W menu królują owoce morza (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Mule, ostrygi, przegrzebki, krewetki, ośmiornica. A do tego dobre wino. To wszystko i jeszcze więcej w nowej restauracji Zuppa Romana!
Mule, ostrygi, przegrzebki, krewetki, ośmiornica. A do tego dobre wino. To wszystko i jeszcze więcej w nowej restauracji Zuppa Romana! Piotr Łozowik
Ośmiornica w kilku odsłonach, sałatka z owoców morza, makarony i pizza to tylko kilka specjałów, które białostoczanom serwuje szef kuchni nowej restauracji w Białymstoku. Zuppa Romana oficjalnie otworzyła swoje drzwi i zaprasza gości. Przekraczając jej próg możemy poczuć się jak we Włoszech!

Po dawnym bistro Inna Bajka nie ma już śladu. Lokal, mieszczący się przy Parku Planty, przeszedł metamorfozę i zyskał prawdziwie włoski charakter. Drewniane stoły, drzewo oliwne, reprodukcje obrazów włoskich malarzy, półki z winami i wiele małych detali tworzy przytulną, przyjazną atmosferę.

Włoskie smaki i polska gościnność!

Każdy gość w Zuppie Romana witany jest limoncello, czyli nalewką własnej produkcji. By włoskich smaków i polskiej gościnności stało się zadość, do spróbowania otrzymuje również świeże, przygotowane na miejscu pieczywo – focaccię.

O podniebienia gości dba szef kuchni, który zwiedził pół świata! Menu wciąż dopracowuje, by dania jeszcze bardziej trafiały w gusta białostoczan.

Czytaj także: Wegański przewodnik po Białymstoku. Gdzie można zjeść zdrowy posiłek bez mięsa? (LISTA, ZDJĘCIA)

- Przykładowo grillowana ośmiorniczka jest mocno wytrawna, co nie każdemu może pasować. Dlatego wprowadzimy jeszcze druga wersję tego samego dania, ale z inną nutą smakową. Pewne jest jedno, będziemy zaskakiwać wysoką jakością przygotowania m. in. ryb i owoców morza. Liczę, że Białystok na tą nową jakość się otworzy - mówi szef kuchni restauracji Zuppa Romana (nazwisko do wiadomości redakcji).

Kulinarne umiejętności zdobywał m. in. we Włoszech, w Chinach, Tajlandii i na Filipinach. W tym ostatnim miejscu gotowania uczył się od miejscowych, jeżdżąc po małych wsiach i regularnie korzystając z dobrodziejstwa lokalnych targowisk z rybami i owocami morza. Dziś te smaki chce pokazać mieszkańcom Białegostoku.

Królowa jest tylko jedna. Ośmiornica!

Prawdziwą królową restauracyjnego menu jest ośmiornica. Można jej spróbować w niebanalnym połączeniu z tłuczonymi ziemniakami i grillowaną papryką. Ale też jako carpaccio, w sałatce ceviche i w gęstej zupie cacciucco.

Zresztą, Zuppa Romana to miejsce w którym odnajdą się wszyscy miłośnicy owoców morza. Oprócz stałych dań w karcie, co drugi weekend w restauracji pojawiają specjalne propozycje.

- Będą mule, ostrygi i krewetki. Regularnie sprowadzamy również oryginalne włoskie szynki i sery. Wszystko to, co jest dostępne na warszawskim rynku, bo własnie tam możemy liczyć na najświeższe produkty - tłumaczy Marcin Korpacz, menager restauracji Zuppa Romana.

Zobacz też: Fly High Coffee świętuje trzecie urodziny. Tę kawiarnię pokochali białostoczanie (ZDJĘCIA)

Dodaje, że najbardziej liczy się dla niego jakość, bo to jest gwarancja smaku.

- By przyrządzić danie fantastyczne w smaku wystarczy niewiele produktów. Ale muszą być one świeże i z najwyższej póki. Dlatego staramy się mieć produkty prosto ze słonecznej Italii, by nasza kuchnia była autentyczna i smaczna - przekonuje Korpacz.

Nad smakiem pizzy pracowali tygodniami

We włoskiej restauracji nie mogło oczywiście zabraknąć pizzy. Do wyboru są cztery rodzaje: klasyczna margherita, salame picante, prosciutto i quattro formaggi.

- Nie chcemy opierać naszej karty o pizzę. Chociaż jest wyjątkowa! Długo testowaliśmy, by stworzyć unikalną recepturę. By ciasto było chrupiące, przyjemne, cienkie. Zrobiliśmy wszystko, by nasza odsłona pizzy nie tylko smakowała jak ta we Włoszech, ale też przypadła do gustu naszym gościom – tłumaczy menager restauracji.

Warto dodać, że do każdego dania można zamówić wino, wybór jest ogromny. Ba! Jeśli gość się w nim rozsmakuje, może również kupić całą butelkę na wynos.

Przypomnijmy, że w lipcu pisaliśmy o zamknięciu i wystawieniu na sprzedaż Innej Bajki, restauracji mieszczącej się przy parku Planty. Po kilku miesiącach lokal trafił pod skrzydła posiadaczy innej białostockiej gastronomii, specjalizującej się w kuchni żydowskiej. Jednak tym razem właściciele Mazel Tov mają zupełnie nowy pomysł i stworzyli miejsce we włoskim stylu.

Lokal ma 220 m 2 powierzchni i znajduje się w centrum miasta przy ul. Akademickiej. Jednocześnie miejsce w nim może znaleźć ok. 90 osób, a w sezonie letnim jeszcze więcej, bo przy lokalu jest okazały ogródek. To również idealne miejsce na imprezy muzyczne i koncerty na żywo.

Stodoła pomieści 400-500 gości!

Majątek Howieny. Nowa stodoła weselna budzi zachwyt i zainte...

Kawę w towarzystwie goryla można wypić przy ul. Lipowej 16/24.

Fly High Coffee świętuje trzecie urodziny. Tę kawiarnię poko...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna