Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zwycięzcy konkursu „Gotuj z klasą” zakończyli praktyki w restauracji Karola Okrasy. Ich dań próbował Stanisław Derehajło (zdjęcia)

mc
Marcin Nawrocki/UMWP
W warszawskiej restauracji Platter Karola Okrasy zakończył się dwutygodniowy staż Piotra Pastorczyka i Natalii Farfułowskiej z łomżyńskiej Wety. Laureatów II edycji wojewódzkiego konkursu "Gotuj z klasą" odwiedził Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

Na zakończenie praktyk u Karola Okrasy, laureaci konkursu "Gotuj z klasą" przygotowali prawdziwą ucztę. Przystawkę stanowiło carpaccio z różnego rodzaju pomidorów z serem bryndzą, chutney z cebulki dymki z gruszką i gorczycą, a do tego dressing z ziół i pastylką z bazylii oraz cytryną.

Pierwsze danie zaserwowali osobno, po to by ryba była bardziej delikatna: w jednym naczyniu kawałki tuńczyka, łososia i halibuta z czarną soczewicą, w drugim wywar przygotowany na bazie mleka kokosowego. Na drugie danie podali halibuta z risotto z kalafiora, pieczoną dynią oraz sałatka z białej kapusty z musztardą gruszkową. Na deser przygotowali sorbet koperkowy z karmelem i ciasteczkami migdałowymi.

Konkurs „Gotuj z klasą” pod patronatem Karola Okrasy skierowany jest do uczniów szkół średnich rolniczych z terenu województwa podlaskiego, w których prowadzone są zajęcia praktyczne o profilu gastronomicznym. W tegorocznym finale wzięło udział 11 zwycięskich ekip z etapu szkolnego, laureatami zostali uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży.

- W trakcie różnych działań samorządu poszukujemy także sposobu dotarcia do tajemnej wiedzy, którą ma każdy przedsiębiorca. Praktyki w firmach pozwalają młodzieży ją poznać, a w przyszłości przekuć tę wiedzę w pieniądz – wyjaśniał Stanisław Derehajło. - Realizując ten konkurs chcemy młodzieży ułatwić dostęp do tej wiedzy, ale też nauczyć biznesowego myślenia.

Organizatorem konkursu jest samorząd województwa podlaskiego, merytorycznie czuwa nad nim Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich.

Staż laureatów konkursu w warszawskiej restauracji Karola Okrasy trwał dwa tygodnie.

Zobacz też: Sweet Fit&Eat: Wielkie otwarcie w nowej lokalizacji. Zdrowe słodkości przyciągnęły tłumy (zdjęcia)

SweetFit mieszczący się wcześniej przy ulicy Malmeda, przeniósł się na Sienny Rynek (ul. Legionowa 30 lok.6)

Sweet Fit&Eat: Wielkie otwarcie w nowej lokalizacji. Zdrowe ...

Podlaskie lasy są pełne grzybów. Zobacz zdjęcia naszych internautów

Podlaskie lasy są pełne grzybów. Zobacz zdjęcia naszych internautów

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto