Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żywność ze znakiem ślimaka

Irena Poczobut
Kilka dni temu w klasztorze nad Wigrami odbyła się pierwsza kulinarna impreza pod patronatem Slow Food
Kilka dni temu w klasztorze nad Wigrami odbyła się pierwsza kulinarna impreza pod patronatem Slow Food
Sery z Wiżajn zostaną lada dzień wpisane na międzynarodową listę ekskluzywnych produktów - tak jak oscypek.

Duża, znana na całym świecie organizacja Slow Food rozpoczęła swoją działalność nad Wigrami. Jako Convivium Vigrensis zabrała się do promocji podpuszczkowego sera dojrzewającego z Wiżajn. Producenci mogą liczyć na darmową reklamę.
Wiadomo już, że na renomowaną listę trafi ośmiu wytwórców. Będą oni mieli prawo do posługiwania się słynnym logo w kształcie ślimaka, nawet w handlu zagranicznym.

- Dla porównania: tylko trzech spośród 150 producentów oscypków, może korzystać z takiego logo - mówi Michał Grnyo, prezes Slow Food Polska na terenie Suwalszczyzny.

Serowarów z Wiżajn jest 15, ale tylko ośmiu z nich prowadzi produkcję pod nadzorem weterynaryjnym.

Następną promowaną marką będą kiełbasy "Teśra" z Puńska. O wciągniecie na listę slow food może się jednak pokusić każdy przedsiębiorca, który wytwarza żywność o niepowtarzalnym smaku, w sposób ekologiczny i zgodny z tradycyjną recepturą.

Koszt żaden, a korzyści może być wiele. Przysmaki te mają zagwarantowaną prezentację na targach żywności nawet w Turynie. Trafią do sklepów ze zdrową żywnością.

Planowane są wspólne konferencje serowarów z Włoch, Francji, Wiżajn i Rutki Tartak. Powstanie też książka kucharska z przepisami kulinarnymi, wykorzystującymi sery podpuszczkowe dojrzewające, jak chociażby roladki z królika z wędzonym serem z Wiżajn.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna