Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC DZ

12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?

12 potraw wigilijnych
KARP W GALARECIE

Potrzebujesz:

1 karp (ok. 1,2 kg)
15 dag marynowanych grzybków
15 dag marynowanych buraczków
1/2 pęczka włoszczyzny
sok z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
2 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
1/2 pęczka natki
sól

Przygotowanie:

Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.

Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.

Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:


































Zobacz również

Wernisaż wystawy fotografii „Taniec w obiektywie” w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Wernisaż wystawy fotografii „Taniec w obiektywie” w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Duży pożar w Pniewach. Zagrożony pobliski market

Duży pożar w Pniewach. Zagrożony pobliski market

Polecamy

Jest kolejne minimum olimpijskie! Polska pływaczka z kwalifikacją na IO w Paryżu!

Jest kolejne minimum olimpijskie! Polska pływaczka z kwalifikacją na IO w Paryżu!

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!

Sensacyjnych transferów w F1 ciąg dalszy. Teraz czas na Verstappena

GORĄCY TEMAT
Sensacyjnych transferów w F1 ciąg dalszy. Teraz czas na Verstappena