MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Ostrzeżenie od Poddębicko-Łęczyckich Łowców Burz na niedzielę 2 czerwca

Ostrzeżenie od Poddębicko-Łęczyckich Łowców Burz na niedzielę 2 czerwca

Dyrektor sportowy Korony Paweł Golański o sytuacji w klubie i Dziekońskim [WIDEO]

Dyrektor sportowy Korony Paweł Golański o sytuacji w klubie i Dziekońskim [WIDEO]

Polecamy

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Popularny szlak w Karkonoszach znów dostępny dla turystów

Popularny szlak w Karkonoszach znów dostępny dla turystów

Jak często firmy w Polsce zatrudniają na umowę o dzieło? ZUS podał najnowsze dane

Jak często firmy w Polsce zatrudniają na umowę o dzieło? ZUS podał najnowsze dane