MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Co zamiast pieczonego schabu na święta? Wypróbuj przepisy na pyszną kaczkę, gęś lub karkówkę. Delikatne mięso zachwyci gości

Karkówka w jałowcu

Składniki:
- 1 kg karkówki,
- pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por),
- cebula,
- czosnek,
- 2 szklanki bulionu,
- 4 łyżki octu z czerwonego wina,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki cukru,
- 5 łyżek oleju,
- 5 ziaren jałowca,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz.

Jak przygotować karkówkę pieczoną w jałowcu?
1. Włoszczyznę obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
2. Posiekałam cebulę i czosnek.
3. Warzywa wymieszałam z olejem, octem, musztardą, koncentratem, cukrem, rozgniecionym jałowcem, zielem anielskim i liśćmi laurowymi. Przełożyłam wszystko do brytfanki.
4. Karkówkę natarłam solą i pieprzem i umieściłam w brytfance.
5. Natarłam ją warzywami z marynatą.
6. Odstawiłam mięso na całą dobę w chłodne miejsce.
7. Wyjęłam karkówkę i obsmażyłam na złoto.
8. Wsadziłam karkówkę z powrotem do brytfanki, podlałam bulionem i piekłam półtorej godziny w temperaturze 150 stopni.

Zobacz również

„Radomsko - historia i teraźniejszość”. Gra uliczna z I LO i ŚDS w Radomsku

„Radomsko - historia i teraźniejszość”. Gra uliczna z I LO i ŚDS w Radomsku

Awanturował się na stacji w Ostrowcu – stanie przed sądem

Awanturował się na stacji w Ostrowcu – stanie przed sądem

Polecamy

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!