Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podlaska kiszka ziemniaczana, znana również jako kiszka...
fot. Kirsan/Wikipedia

Kiszka, babka i kartacze, czyli smaki Podlasia. Sprawdź, co zaoferować może najlepsza kuchnia w Polsce!

Kiszka ziemniaczana

Podlaska kiszka ziemniaczana, znana również jako kiszka białostocka. Jest to rodzaj kaszanki przygotowywany głównie z ziemniaków, kaszy gryczanej, cebuli, tłuszczu wieprzowego i przypraw.

Kilka ciekawostek na temat podlaskiej kiszki ziemniaczanej:

Podlaska kiszka ziemniaczana jest w Polsce jednym z najbardziej znanych i popularnych rodzajów kaszanek.

W niektórych regionach Podlasia dodaje się do masy ziemniaczanej pokrojone w kostkę kawałki boczku lub wieprzowego boczku, aby nadać dodatkowego smaku.

Kiszkę ziemniaczaną można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych, na przykład z kapustą kiszoną.

Wiele gospodarstw agroturystycznych na terenie Podlasia oferuje możliwość nauki przygotowywania kiszki ziemniaczanej, co stanowi atrakcję turystyczną dla odwiedzających ten region.


Przepis na podlaską kiszkę ziemniaczaną:

Składniki:

1 kg ziemniaków
200 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
150 g tłuszczu wieprzowego (np. słoniny)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki kminku

Instrukcje:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcisnij nadmiar soku z ziemniaków.

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekaj.

W rondlu rozgrzej tłuszcz wieprzowy i podsmaż cebulę aż będzie miękka i lekko złocista.

Dodaj starte ziemniaki, ugotowaną kaszę gryczaną, sól, pieprz, majeranek i kminek. Dobrze wymieszaj.

Odstaw naczynie na około 15 minut, aby składniki się połączyły.
W średnim garnku zagotuj wodę. Z masy ziemniaczanej formuj kształt podłużny, kładąc ją na folii spożywczej i skręcając końce.
Gdy woda zagotuje się, włóż kiszkę do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny.

Po ugotowaniu wyjmij kiszkę z wody i odkręć folię spożywczą.
Kiszkę można podawać na gorąco, krojąc ją na plastry, lub po ostudzeniu, kiedy twardnieje i można ją pokroić w plasterki.

Zobacz również

Zakończenie roku szkolnego klas maturalnych w I LO im. T. Kościuszki w Łasku

Zakończenie roku szkolnego klas maturalnych w I LO im. T. Kościuszki w Łasku

Konkurencja "Aniołków Matusińskiego" nie śpi. Holenderskie gazele w sztosie [WIDEO]

Konkurencja "Aniołków Matusińskiego" nie śpi. Holenderskie gazele w sztosie [WIDEO]

Polecamy

Zaplanuj prace ogrodnicze w maju. Pomoże ci kalendarz księżycowy

Zaplanuj prace ogrodnicze w maju. Pomoże ci kalendarz księżycowy

Ogłoszono zwycięzcę nagrody „Trener Roku” w sezonie NBA 2023/2024

Ogłoszono zwycięzcę nagrody „Trener Roku” w sezonie NBA 2023/2024

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok