Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Policjanci debatowali o bezpieczeństwie z mieszkańcami gminy Kartuzy

Policjanci debatowali o bezpieczeństwie z mieszkańcami gminy Kartuzy

Motor pewnie pokonał Apatora. Zabójczy początek mistrza Polski. Zobacz Zdjęcia

Motor pewnie pokonał Apatora. Zabójczy początek mistrza Polski. Zobacz Zdjęcia

Polecamy

Gra inna niż wszystkie. Czy warto zagrać? Recenzja Children o the Sun

Gra inna niż wszystkie. Czy warto zagrać? Recenzja Children o the Sun

Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

Uroczystości w Olendach w rocznicę buntu przeciw kolektywizacji

Uroczystości w Olendach w rocznicę buntu przeciw kolektywizacji