Zamknij

Gazeta Współczesna

Magda Gessler: Tutaj czuć jeszcze postkomunę [ZDJĘCIA]

Magda Gessler: Tutaj czuć jeszcze postkomunę [ZDJĘCIA]

B. Rzatkowska

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/19] Następne

Znana restauratorka odmienia kolejną restaurację w regionie. Jedzenie jest okropne, a hotele wyglądają dramatycznie - tak o większości augustowskich lokali mówi Magda Gessler. - Tutaj w ogóle nie widać przyszłości, czuć jeszcze postkomunę. Znana polska restauratorka doceniła tylko augustowian. - Widać, że nie mają za co żyć i jest im strasznie ciężko - mówi. - Wiele osób nie pracuje. Ci natomiast, którzy mają posadę, są wykorzystywani. Otrzymują wręcz śmieszne wynagrodzenie, zaledwie po pięć, sześć złotych za godzinę. Brudno i brzydko Gessler przyjechała do miasta, by dokonać "Kuchennych rewolucji" w restauracji Greek Zorba. - Właściciel gotuje rewelacyjnie - ocenia- Potrzebuje jednak pomocy i dlatego tutaj jestem. O szczegółach, przed emisją programu, która będzie w lutym mówić nie chce. Chętniej dzieli się spostrzeżeniami dotyczącymi innych lokali i miasta. - Nie spodziewałam się, że tutaj jest aż tak źle - kontynuuje Gessler. - W pierwszym hotelu, w którym mieliśmy się zatrzymać na czas "rewolucji" okropnie mnie wystraszyli. Ściany i lampy zielone, jak w klinice. W toaletach cuchnęło moczem, a w windzie - petami. Restauratorka dodaje, że nie miała odwagi zamówić posiłku. Za to w innych lokalach próbowała jeść, ale... . - Byłam w bajecznie urządzonej restauracji - opowiada. - Ale wszystko, co tam spróbowaliśmy, nie licząc śledzi, było do dupy. Potrawy przygotowane na bazie mrożonek, w produktach mnóstwo konserwantów. Wszystko sztuczne. Dodaje, że chciała zwrócić uwagę właścicielce lokalu, ale ta stwierdziła, że na kuchni się nie zna. - Nie wiem, jak w takiej sytuacji, można prowadzić własny biznes - dziwi się restauratorka. Gessler zatrzymała się w hotelu "Warszawa", gdzie - jak mówi - wszystko jest na wysokim poziomie. Restauratorce nie spodobały się też nazwy augustowskich hoteli, które nie nawiązują do regionu. Nie była też zachwycone wyglądem miasta. Głównie dlatego, że kamieniczki są źle odrestaurowane, ulice zatłoczone i na dodatek rozjeżdżane przez ciężarówki. - Te tiry niszczą wszystko - kwituje rozmówczyni. Jagnięcina i musaga Wczoraj o godz. 18 w restauracji Greek Zorba odbyła się uroczysta kolacja. Zaproszeni augustowianie jedli m.in. jagnięcinę z rosołem, musagę i sałatkę grecką. Nie zabrakło też deseru, czyli migdałów w jogurtowym sosie.

Najnowsze wiadomości

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3