Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

W Gąsawie zorganizowano 22. Powiatowy Konkurs Ortograficzny "O Złote Pióro Gżegżółki"

W Gąsawie zorganizowano 22. Powiatowy Konkurs Ortograficzny "O Złote Pióro Gżegżółki"

Akcja strażaków pod Gorzowem. Do jeziora wpadł... samochód!

Akcja strażaków pod Gorzowem. Do jeziora wpadł... samochód!

Polecamy

Zderzenie busa z ciągnikiem rolniczym. Droga jest zablokowana

Zderzenie busa z ciągnikiem rolniczym. Droga jest zablokowana

CKE komentuje codzienne wycieki arkuszy

TYLKO U NAS
CKE komentuje codzienne wycieki arkuszy

XVI Festiwal Korowaja Mielnickiego. Zobacz, jakie będą atrakcje

XVI Festiwal Korowaja Mielnickiego. Zobacz, jakie będą atrakcje