Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

UJ najlepszą polską uczelnią w prestiżowym rankingu. AGH też może być dumna

UJ najlepszą polską uczelnią w prestiżowym rankingu. AGH też może być dumna

Barbara Kręzel z 15 Brygady Wsparcia Dowodzenia w Sieradzu gościem MiGBP w Wieluniu

Barbara Kręzel z 15 Brygady Wsparcia Dowodzenia w Sieradzu gościem MiGBP w Wieluniu

Polecamy

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Gol Świderskiego, asysta Szymańskiego. Skorupski w Lidze Mistrzów

Gol Świderskiego, asysta Szymańskiego. Skorupski w Lidze Mistrzów

"Krótka piłka": Futbol już nie jest prostą grą, ale Marciniak będzie miał... łatwiej!

O TYM SIĘ MÓWI
"Krótka piłka": Futbol już nie jest prostą grą, ale Marciniak będzie miał... łatwiej!