Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych,...
fot. Pixabay

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Barszcz wiejski

Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych, 0,25 litra kwasu z ogórków, 2,5 litra wody, kostka mięsna, 12 dkg śmietany, ząbek czosnku, sól, cukier, liść laurowy.

Sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach, następnie obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać przygotowanym wywarem warzywno-mięsnym i wolno gotować około 30 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku i zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

Przepis został udostępniony przez powiat łomżyński.

Zobacz również

Wkrótce 43. Zlot do środka Polski. Trwają zapisy na rajd

Wkrótce 43. Zlot do środka Polski. Trwają zapisy na rajd

Kaszubska Gala Kabaretowa "Belny Wic" w Ostrzycach. Zabawiały kabarety i kapele!

Kaszubska Gala Kabaretowa "Belny Wic" w Ostrzycach. Zabawiały kabarety i kapele!

Polecamy

MKOl zaprezentował drużynę uchodźców. Najliczniejsza w historii igrzysk!

MKOl zaprezentował drużynę uchodźców. Najliczniejsza w historii igrzysk!

Genialne rozwiązanie na strój na wesele! Wspaniały look na całą noc

Genialne rozwiązanie na strój na wesele! Wspaniały look na całą noc

Wyciekły dane z popularnej platformy sprzedażowej. Jest zawiadomienie do prokuratury

Wyciekły dane z popularnej platformy sprzedażowej. Jest zawiadomienie do prokuratury