Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych,...
fot. Pixabay

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Barszcz wiejski

Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych, 0,25 litra kwasu z ogórków, 2,5 litra wody, kostka mięsna, 12 dkg śmietany, ząbek czosnku, sól, cukier, liść laurowy.

Sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach, następnie obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać przygotowanym wywarem warzywno-mięsnym i wolno gotować około 30 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku i zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

Przepis został udostępniony przez powiat łomżyński.

Zobacz również

Koszmar na drodze. 50-latka jechała całą drogą. Po wyjściu z auta ledwo stała

NOWE
Koszmar na drodze. 50-latka jechała całą drogą. Po wyjściu z auta ledwo stała

Artystyczne fotografie w Kawiarni Literackiej Ratusza w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

NOWE
Artystyczne fotografie w Kawiarni Literackiej Ratusza w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

Polecamy

Letnie MP w pływaniu. Pojedynki gwiazd z legendami i grad minimów na ME

Letnie MP w pływaniu. Pojedynki gwiazd z legendami i grad minimów na ME

Kibice Bayernu Monachium stworzyli petycję przeciwko zatrudnieniu Rangnicka

Kibice Bayernu Monachium stworzyli petycję przeciwko zatrudnieniu Rangnicka

Iga Świątek w trzeciej rundzie Madrid Open. Chinka bez szans!

Iga Świątek w trzeciej rundzie Madrid Open. Chinka bez szans!