8 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3b/bf/5b3a47c3c60ec_o_large.jpg)
Polski fast food - znacie te kultowe smaki? Nie spodziewalibyście się, skąd pochodzą
Polski fast food czy fast food z Polski? KEBAB
W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w jęz. tureckim oznacza to „obracające się pieczone mięso”. W kebabie znajdziemy mięso - oryginalnie baraninę, ale może być też drób lub wołowina - podawane z surówką i sosami w picie lub bułce. Tradycyjnie kebab był serwowany z owczym serem. Danie pochodzi z kuchni tureckiej. Pierwsza budka z fast foodem otworzyła się w 1994 r. Warszawie. Jej właścicielem był imigrant o imieniu Maho A. Kazkondu, który obecnie nosi miano polskiego króla kebabów.