MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia,...

Przygotowanie grzybów krok po kroku - do spożycia, suszenia, mrożenia, marynowania

4. Czyszczenie

Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia, marynowania lub zamrożenia należy:

> zabezpieczyć dłonie rękawiczkami foliowymi
> wypłukać grzyby pod bieżącą wodą
> resztę zanieczyszczeń zeskrobać ostrym nożykiem
> delikatne grzyby przetrzeć ściereczką
> obciąć spód trzonka i wykroić brzydkie miejsca

Jeśli planujemy ususzyć grzyby, przy czyszczeniu nie powinniśmy używać wody. Nie należy także grzybów moczyć. Zamiast płukania - przetrzyjmy je delikatnie ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Zobacz również

"Wiwat Król Zielonoświątkowy!" - Bractwo Strzeleckie ma nowego króla

"Wiwat Król Zielonoświątkowy!" - Bractwo Strzeleckie ma nowego króla

Byli Włochami i zwyciężyli w ogólnopolskim turnieju w Debrznie

Byli Włochami i zwyciężyli w ogólnopolskim turnieju w Debrznie

Polecamy

Wyniki matur 2024. Kiedy będą i jak je sprawdzić?

Wyniki matur 2024. Kiedy będą i jak je sprawdzić?

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

W oczekiwaniu na nabór o dopłaty do zbóż: co przygotować i dołączyć do wniosku?

W oczekiwaniu na nabór o dopłaty do zbóż: co przygotować i dołączyć do wniosku?