Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób...
fot. StockSnap/pixabay.com

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodatków o niezwykle korzystnych właściwościach, które mają wspaniały smak i aromat

Jasny sos sojowy

Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób powstaje poprzez fermentację nasion soi w solance. Uzyskany produkt ma głęboką ciemną barwę, przyjemny orzechowy zapach i charakterystyczny smak. Jest używany jako składnik słony, a w codziennej kuchni może z powodzeniem zastępować zwykłą sól, pozwalając na uzyskanie preferowanej słoności przy mniejszym dodatku sodu (osoby ograniczające jego spożycie, m.in. na diecie przeciw nadciśnieniu, mogą wybrać niskosodową wersję sosu). Sos sojowy podkreśla smak potraw dzięki obecności wolnych aminokwasów pochodzących z soi. Podczas fermentacji powstaje też szereg związków korzystnych dla zdrowia, m.in. witaminy z grupy B.

Zobacz również

Byliście na meczu AKS 1947 Busko-Zdrój z Pogonią Staszów? Szukajcie się na zdjęciach

NOWE
Byliście na meczu AKS 1947 Busko-Zdrój z Pogonią Staszów? Szukajcie się na zdjęciach

Urodzinowy weekend w klubie Prywatka! Tak bawili się mieszkańcy [ZDJĘCIA]

NOWE
Urodzinowy weekend w klubie Prywatka! Tak bawili się mieszkańcy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Szaleństwo na Tottenham Hotspur Stadium. Derby dla lidera Premier League!

Szaleństwo na Tottenham Hotspur Stadium. Derby dla lidera Premier League!

Polski kolarz drugi na Półwyspie Iberyjskim. Świetny prognostyk przed Giro d'Italia

Polski kolarz drugi na Półwyspie Iberyjskim. Świetny prognostyk przed Giro d'Italia

Przyszłość polskiej piłki? Ma dopiero 9 lat, a już jest w Manchesterze City!

Przyszłość polskiej piłki? Ma dopiero 9 lat, a już jest w Manchesterze City!