Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli...
fot. Getty Images

Skórki owoców i warzyw można wykorzystać na wiele sposobów. Mają wiele pozytywnych właściwości i są przydatne nie tylko w kuchni

Jeszcze więcej cytryn

Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli włoski likier. Skórkę z 5 cytryn zanurz w 500 ml alkoholu i odstaw na tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku. Wszystko przefiltruj przez gazę i wymieszaj z syropem (500 ml wody i 300 g cukru podgrzewane na małym ogniu, mieszane drewnianą łyżką). Przelej limoncello do szklanych butelek i przechowuj w piwnicy lub lodówce.

Cytrynową oliwę również przygotujesz samodzielnie. Wystarczy 500 ml oliwy z oliwek oraz 4 łyżki posiekanej skórki cytryny. Zamknij w szczelnym słoiku i odstaw na 15 dni w suchym i ciemnym miejscu. Codziennie potrząsaj słoikiem. Po 15 dniach przefiltruj oliwę za pomocą sitka (nie potrzebujemy już skórek) i przelej do butelki z ciemnego szkła. Cytrynowa oliwa gotowa. To samo można zrobić ze skórkami pomarańczy.

Zobacz również

XI edycja konkursu wokalnego „Festiwal Piosenki Polskiej" w Szczytnikach nad Kaczawą

XI edycja konkursu wokalnego „Festiwal Piosenki Polskiej" w Szczytnikach nad Kaczawą

Piękny Koncert Jubileuszowy zespołu Tolija w Budzyniu cz. I

Piękny Koncert Jubileuszowy zespołu Tolija w Budzyniu cz. I

Polecamy

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki

Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki

Chcesz mieć więcej funkii? Możesz je łatwo rozmnożyć! Sprawdź, jak i kiedy to zrobić

Chcesz mieć więcej funkii? Możesz je łatwo rozmnożyć! Sprawdź, jak i kiedy to zrobić