Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Liście brokułu, podobnie jak kalafiora, są całkowicie...
fot. yuliyagontar/123RF

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście brokułu

Liście brokułu, podobnie jak kalafiora, są całkowicie jadalne! Wiele osób je tylko same różyczki, a pozbywa się liści oraz „nóżek”. To błąd, ponieważ stanowią one doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy tam znaczne ilości witaminy K. Już 30 g świeżych liści brokułu pokrywa w ponad 90 proc. dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Są one również źródłem kwasu foliowego oraz wit. A, która jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry.

Jak wykorzystać liście brokułu? Można je delikatnie skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i podpiec w piekarniku, a następnie podawać jako chrupiąca przekąskę lub dodatek do sałatki.

Zobacz również

XI edycja konkursu wokalnego „Festiwal Piosenki Polskiej" w Szczytnikach nad Kaczawą

XI edycja konkursu wokalnego „Festiwal Piosenki Polskiej" w Szczytnikach nad Kaczawą

Piękny Koncert Jubileuszowy zespołu Tolija w Budzyniu cz. I

Piękny Koncert Jubileuszowy zespołu Tolija w Budzyniu cz. I

Polecamy

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki

Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki

Chcesz mieć więcej funkii? Możesz je łatwo rozmnożyć! Sprawdź, jak i kiedy to zrobić

Chcesz mieć więcej funkii? Możesz je łatwo rozmnożyć! Sprawdź, jak i kiedy to zrobić