MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także...
fot. Monika Góralska

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kostki rosołowe

Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczów utwardzonych. Są także naszpikowane wzmacniaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami. Smak zupy z ich dodatkiem to zasługa głównie ogromnej dawki soli, rakotwórczego glutaminianu sodu i innych sztucznych wzmacniaczy smaku. Warzyw i przypraw w kostkach są zaledwie śladowe ilości, których nawet nie poczulibyśmy gdyby zostały one pozbawione innych dodatków. Dlatego kostek rosołowych należy wystrzegać się nie tylko jako dodatku do żurku, ale w ogóle wyeliminować je ze swojej diety.

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Wisły za cały sezon 2023/2024. Liczyła się liga i Puchar Polski

Oceniamy piłkarzy Wisły za cały sezon 2023/2024. Liczyła się liga i Puchar Polski

"Real jest królewski!" Hiszpańskie media nie mają wątpliwości

"Real jest królewski!" Hiszpańskie media nie mają wątpliwości

Polecamy

Dwaj rosyjscy łyżwiarze figurowi zgłosili akces do reprezentowania Polski

Dwaj rosyjscy łyżwiarze figurowi zgłosili akces do reprezentowania Polski

Kadry skoczków narciarskich na nowy sezon. Stoch na specjalnych warunkach!

Kadry skoczków narciarskich na nowy sezon. Stoch na specjalnych warunkach!

Policja i rodzina poszukują Marcina Ołdziejewskiego

Policja i rodzina poszukują Marcina Ołdziejewskiego