Tradycyjne przepisy na Wielkanoc: sernik, babka, żurek, sałatka. Autorskie przepisy wielkanocne. Przygotujesz je samodzielnie z sukcesem
Przepisy na Wielkanoc: Żur z bałą kiełbasą i chrzanem
Żur z białą kiełbasą i chrzanem
Składniki na zakwas na żur: mąka żytnia, gorąca woda, czosnek, kromka chleba razowego
Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.
Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.
PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH: