MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sprawdzaj datę ważności...
fot. d3sign / Getty Images

Tyle żywności marnuje rocznie każdy Polak. Czego wyrzucamy najwięcej i jak tego uniknąć? Skala marnotrawstwa poraża

Sprawdzaj datę ważności

Zanim włożysz do koszyka produkt ze sklepowej półki sprawdź, jak długo jest przydatny do spożycia. Co oznaczają terminy pojawiające się na opakowaniach żywności?

Termin “najlepiej spożyć przed” określa datę minimalnej trwałości, co nie oznacza, że po jej upływie produkt należy wyrzucić do kosza. Oznakowanie jest stosowane w przypadku produktów, które po upływie wskazanego terminu nie ulegają zepsuciu, a jedynie mogą zmienić konsystencję, kolor, smak czy zapach. Do tej grupy możemy zaliczyć produkty zbożowe, kawę, herbatę, niektóre słodycze, przyprawy i alkohole.

Inaczej jest z terminem “należy spożyć do”, który wskazuje czas, w jakim produkt jest przydatny do spożycia. Po jego upływie zjedzenie produktu może spowodować konsekwencje zdrowotne. Sformułowanie pojawia się najczęściej na opakowaniach produktów świeżych, takich jak mięso, ryby, soki niepasteryzowane, produkty mleczne i wyroby garmażeryjne.

Zobacz również

Te triki sprawią, że Twój fikus będzie miał lśniące i piękne liście

Te triki sprawią, że Twój fikus będzie miał lśniące i piękne liście

Noc Muzeów z Sandomierskim Centrum Kultury. Zobacz, co się działo! [ZDJĘCIA]

Noc Muzeów z Sandomierskim Centrum Kultury. Zobacz, co się działo! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Klienci polskiego banku na celowniku przestępców – w tle aplikacja Peakao i nie tylko

PILNE
Klienci polskiego banku na celowniku przestępców – w tle aplikacja Peakao i nie tylko

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”