3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chlebek Kamut o smaku kawy, podawany z boczkiem na słodko...

W Dzień Matki zaskocz swoją Mamę słodką pobudką, przygotowując jej śniadanie do łóżka

Chlebek Kamut o smaku kawy, podawany z boczkiem na słodko

Ten przepis wymaga przygotowania z wyprzedzeniem, ze względu na czas potrzebny do wyrośnięcie ciasta. Efekt jest jednak wart czekania!

SKŁADNIKI
Na 2 małe bochenki

• 350 ml kawy przygotowanej metodą „cold brew”
• 2 łyżeczki kawy mielonej
• 130 g mąki pszennej
• 130 g mąki z pszenicy Kamut (dostępnej np. w sklepach ze zdrową żywnością)
• 1 łyżeczka cukru (6 g)
• 3 łyżeczki soli (15 g)
• 3 łyżeczki drożdży suszonych (10 g)
• 2 plastry boczku (na każdą serwowaną porcję) i cukier trzcinowy, wg uznania

Kawę „cold brew” przygotowuje się w niezwykle prosty sposób. Wystarczy do szklanego naczynia wsypać zmieloną kawę i zalać zimną wodą (proporcje wg naszych preferencji, jak przy tradycyjnie parzonej kawie). Następnie przykrywamy szczelnie naczynie, tak by kawa nie chłonęła obcych zapachów i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, do powolnej maceracji kawy. Po tym czasie dokładnie ją mieszamy i przecedzamy, np. przelewając przez wilgotny filtr papierowy lub kawałek czystego płótna, dla usunięcia drobinek kawy.

Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Rossa.

PRZYGOTOWANIE

Krok 1.
Przesiej i zmieszaj oba rodzaje mąki. W misce odmierz połowę tej mieszanki, dodaj kawę i sól. Drożdże i cukier rozpuść w ok. 2 łyżkach ciepłej wody i również dodaj do mąki, wymieszaj i zagnieć ciasto. Dodaj pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Następnie przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 3 godziny.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnij je z miski, zagnieć raz jeszcze krótko i podziel na 2 części. Każdą z nich przełóż do foremki na chleb (sprawdzi się tzw. „keksówka”), wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno foremek można dodatkowo wsypać nieco bułki tartej żeby zapobiec przywieraniu ciasta. Ponownie przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, na około 20-25 minut. Na czas pieczenia umieść w piekarniku także naczynie żaroodporne z wodą.

Krok 2.
Posyp plastry bekonu cukrem trzcinowym i opiecz je w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku (używając funkcji grilla) przez ok. 1-1,5 minuty.

Sposób podania
Pokrój kawowy chlebek na kromki i opiecz je w piekarniku lub w tosterze. Na każdej kromce połóż skarmelizowany bekon i posyp odrobiną cukru trzcinowego.

Zobacz również

Trwa Piknik Rodzinny w Sielskiej Stanicy w Budach Grabskich. Atrakcji nie brakuje

Trwa Piknik Rodzinny w Sielskiej Stanicy w Budach Grabskich. Atrakcji nie brakuje

Pierwsze urodziny lotniska Warszawa-Radom. Port obsłużył łącznie 130 tys. pasażerów

Pierwsze urodziny lotniska Warszawa-Radom. Port obsłużył łącznie 130 tys. pasażerów

Polecamy

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!

Jak pomóc sadownikom poszkodowanym przez przymrozki?

Jak pomóc sadownikom poszkodowanym przez przymrozki?