Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Tragedia na drodze. W Kalinowej zginął 70-latek. Sprawca wypadku miał 2,9 promila FOT

Tragedia na drodze. W Kalinowej zginął 70-latek. Sprawca wypadku miał 2,9 promila FOT

Pierwsza sesja Rady Powiatu Opatowskiego (TRANSMISJA)

Pierwsza sesja Rady Powiatu Opatowskiego (TRANSMISJA)

Polecamy

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał

Grand Prix du Morbihan - Marta Lach trzecia na mecie w Plumelec

Grand Prix du Morbihan - Marta Lach trzecia na mecie w Plumelec

Wielki pech utytułowanej lekkoatletki. Nie wystąpi w igrzyskach w Paryżu

Wielki pech utytułowanej lekkoatletki. Nie wystąpi w igrzyskach w Paryżu