Fakty na temat karmienia piersią. Buduje bliskość, jest tanie, a przede wszystkim - zdrowe
Dieta matki karmiącej
Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, karmiąca mama może jeść i pić (poza alkoholem) to, na co ma ochotę. Należy jednak pamiętać, że dieta w trakcie karmienia powinna być przede wszystkim prawidłowo zbilansowana i zdrowa – bogata w białka, zdrowe tłuszcze i witaminy w odpowiednich proporcjach. Zalecane jest kontynuowanie diety z okresu ciąży i sprzed ciąży – najważniejsze, by jadłospis był zróżnicowany i dostarczał wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Warto zauważyć, że zapotrzebowanie na kaloryczność w okresie karmienia piersią zwiększa się o ok. 500 kcal/ dobę. Jednocześnie wykorzystanie przez organizm mamy dodatkowej energii na produkcję pokarmu powoduje spalanie tkanki tłuszczowej, stąd wynika fakt, że „karmienie odchudza” i pomaga wrócić do sylwetki sprzed ciąży.