Grill w wersji lekkiej i zdrowej? 10 najlepszych przepisów na grilla. Jak zrobić rybę i przekąski radzi autor bloga Facet i Kuchnia
2. Buraki w occie cydrowym
- Do naturalnie słodkich młodych buraczków znakomicie pasuje wyrazisty, kwaśny akcent – może to być ocet z cydru, z jabłek, z sherry albo na przykład z czerwonego wina. Użyj takiego, jaki masz pod ręką. Zamiast octu możesz również dodać zawsze niezawodnego soku z cytryny. Tymianek możesz również zastąpić np. oregano lub majerankiem - doradza autor bloga.
SKŁADNIKI:
małe buraki z 2 pęczków (żółte lub czerwone)
odrobina octu z cydru (lub innego)
2 łyżki listków tymianku
oliwa extra vergine
sól
spora szczypta pieprzu
PRZEPIS:
Buraki porządnie wyszoruj i dokładnie osusz.
Przekrój buraki na połówki lub ćwiartki i przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Całą zawartość miski (wraz z octem) zawiń w podwójną warstwę folii aluminiowej, tworząc pakunek gotowy do ułożenia na grillu.