Groźne choroby roślin ogrodowych. Sprawdź, czy twoje uprawy są zdrowe! Top 12 chorób (Zdjęcia)
Szara pleśń na pomidorach
Jak wskazują eksperci z e-ogrodnika, najbardziej wrażliwe na szarą pleśń są pomidory i sałata. Chorują na nią również rośliny o miękkich owocach, takie jak: truskawki, poziomki i maliny oraz rośliny ozdobne, np. róże. Na różnych częściach roślin w krótkim czasie pojawia się szary nalot, po czym cała roślina zaczyna gnić. Szara pleśń może zaatakować też korzenie i bulwy roślin zimujących w pomieszczeniach. Walka z tą chorobą jest trudna, ponieważ skutecznie można ją zwalczyć opryskami fungicydami – te z kolei są szkodliwe dla ludzi i nie powinno się ich stosować na rośliny jadalne.
Szara pleśń jak każdy grzyb rozmnaża się poprzez mikroskopijne zarodniki, które są rozpylane w powietrzu. Dojrzała grzybnia po poruszeniu wyrzuca w powietrze chmurę zarodników, zarażając następne rośliny. Mogą one przetrwać w resztkach roślinnych i w glebie. Grzyb rozwija się, jeśli ma do dyspozycji resztki roślinne i wilgoć. Dlatego należy usuwać wszystkie martwe części roślinne.
W zamkniętych pomieszczeniach, szklarniach i zimowych ogrodach konieczne jest wietrzenie i dostarczanie roślinom odpowiedniej ilości świeżego powietrza. Unikajmy też ścisku, nie ustawiajmy zbyt blisko pojemników z roślinami i nie sądźmy ich zbyt blisko siebie.
Najlepszym sposobem walki z szarą pleśnią jest profilaktyka. Stała temperatura uprawy, unikanie nadmiernej wilgoci, zachowanie roślin w czystości, wietrzenie i usuwanie martwych resztek organicznych powinno wystarczyć. Jednak, jeśli szara pleśń już pojawiła się się - w przypadku roślin ozdobnych, należy stosować opryski fungicydami (środkami grzybobójczymi). Rośliny jadalne należy wyrywać i palić.