2 z 8
Poprzednie
Następne
Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? Przepisy na spaghetti bolognese, carbonara, Napoli
Przepis na sos bolognese
Składniki na sos bolognese:
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 2,5 godziny)
250g makaronu
200g grubo mielonej wołowiny
300g pomidorowej passaty
2 łodygi selera
1 marchewka
1 cebula
Sól, pieprz
300 l bulionu lub białego wina
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli oraz selera naciowego. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach.
W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj warzywa i podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru.
Następnie dodaj mięso i podsmaż.
Dodaj pomidory i ok 300 ml bulionu lub białego wina. Gotuj ok.2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Podaj z ugotowanym makaronem i startym parmezanem.