Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

We wtorek pierwsza sesja rady miejskiej tej kadencji. Kto nowym przewodniczącym?

We wtorek pierwsza sesja rady miejskiej tej kadencji. Kto nowym przewodniczącym?

Rozpoczęły się matury. Byliśmy w „Koperniku” [FOTO]

Rozpoczęły się matury. Byliśmy w „Koperniku” [FOTO]

Polecamy

Dlaczego kupa brzydko pachnie? Poznaj możliwe powody śmierdzącego kału

Dlaczego kupa brzydko pachnie? Poznaj możliwe powody śmierdzącego kału

Supersamochody. Zakup używanego auta może stać się koszmarem!

Supersamochody. Zakup używanego auta może stać się koszmarem!

IV liga piłkarska. Wigry Suwałki liderem

IV liga piłkarska. Wigry Suwałki liderem