Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego),...
fot. ryzhkov86/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami

Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.

Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.

Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.

Zobacz również

Pierwsza sesja rady gminy Wąsewo. Radni i wójt już zaprzysiężeni

Pierwsza sesja rady gminy Wąsewo. Radni i wójt już zaprzysiężeni

Pyszna sałatka ze świeżego szpinaku. Poznaj przepis na zieloną przystawkę

Pyszna sałatka ze świeżego szpinaku. Poznaj przepis na zieloną przystawkę

Polecamy

Ogromne wyróżnienia dla klubowego kolegi Sochana. Kosmiczne liczby Francuza

Ogromne wyróżnienia dla klubowego kolegi Sochana. Kosmiczne liczby Francuza

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Czas na pierwszą Polkę w Rzymie. Gdzie i o której obejrzeć?

Czas na pierwszą Polkę w Rzymie. Gdzie i o której obejrzeć?