Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Babka ziemniaczana ułańska

Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg cebuli, ˝ kg podgarla lub boczku, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 oC. Po upływie około ˝ godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

Ciekawostki: Do mistrzowskiej babki dodano do środka wałeczki z mielonego mięsa indyczego.

Zobacz również

Czekają nas kolejne wybory! Tym razem mieszkańcy wybiorą sołtysów i przewodniczących

NOWE
Czekają nas kolejne wybory! Tym razem mieszkańcy wybiorą sołtysów i przewodniczących

Wyniki meczów 25. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [27 kwietnia 2024]

NOWE
Wyniki meczów 25. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [27 kwietnia 2024]

Polecamy

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

Magda Linette nie dała rady Arynie Sabalence. Było blisko sensacji!

Magda Linette nie dała rady Arynie Sabalence. Było blisko sensacji!

Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

PILNE
Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała