2 z 11
Poprzednie
Następne
Potrawy wielkanocne. Przepisy na tradycyjne dania wielkanocne. Jak zrobić żurek, białą kiełbasę, mazurek, pasztet?
Żurek
Składniki:
- 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków,
- 1/2kg białej kiełbasy,
- 100g wędzonego boczku,
- 1/2 l zakwasu na żurek,
- 1 łyżka stołowa chrzanu,
- 5ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 2 łyżki majeranku
- 4 jajka
Przygotowanie
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wlać do garnka 2 litry wody i dodać marchew, pietruszkę selera i pora. Kiedy wywar będzie gotowy wyjąć włoszczyznę i dodać ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotować. Dodać do zupy białą kiełbasę pokrojoną w krążki i i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie wlać zakwas, wycisnąć czosnek, dodać łyżkę chrzanu i śmietanę. Ugotować na twardo jajka i dodać do zupy wlanej na talerz.