MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...

Potrawy wielkanocne. Przepisy na tradycyjne dania wielkanocne. Jak zrobić żurek, białą kiełbasę, mazurek, pasztet?

Barszcz biały

Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 30 dag surowej białej kiełbasy
- 10 dag boczku wędzonego
- 10 dag kiełbasy podsuszanej
- dwie małe cebule
- 5 łyżeczek chrzanu tartego
- 25 ml śmietany 18%
- 3 łyżki mąki wrocławskiej
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
- sól
- pieprz
- świeże zioła
- 2 łyżki oleju uniwersalnego
- cytryna

Przygotowanie
Pokroić boczek, kiełbasę i podsmażyć na patelni. Cebulę przekroić na pół i podpiec na suchej patelni. Białą kiełbasę włożyć do garnka, dodać podsmażone wędliny i cebulę oraz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie przecedzić wywar. Śmietanę wymieszać z mąką. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę z mąką. Gotować przez około 15 minut, a potem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec do wywaru dodać wcześniej ugotowane wędliny. Do miski włożyć jajko, zalać gorącą zupą i posypać świeżymi ziołami.

Zobacz również

Akademia Pana Kleksa w Gliwicach! Zobacz program

Akademia Pana Kleksa w Gliwicach! Zobacz program

Cztery szanse zapaśnicze na olimpijskie medale! Czy Polacy powtórzą sukces z Tokio?

Cztery szanse zapaśnicze na olimpijskie medale! Czy Polacy powtórzą sukces z Tokio?

Polecamy

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Przymrozki spustoszyły sady i ogrody. Jak wygląda sytuacja w woj. podlaskim?

Przymrozki spustoszyły sady i ogrody. Jak wygląda sytuacja w woj. podlaskim?

Mieszkaniec regionu oszukany podczas kupna mieszkania w Białymstoku

Mieszkaniec regionu oszukany podczas kupna mieszkania w Białymstoku