Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Tragiczny bilans majówki na augustowskich drogach. Trzy osoby zginęły

Tragiczny bilans majówki na augustowskich drogach. Trzy osoby zginęły

Pierwsza Komunia Święta w Bazylice Mniejszej w Sieradzu ZDJĘCIA

Pierwsza Komunia Święta w Bazylice Mniejszej w Sieradzu ZDJĘCIA

Polecamy

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie. Zobacz zapis naszej relacji na żywo z finału

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie. Zobacz zapis naszej relacji na żywo z finału