5 z 6
Poprzednie
Następne
Sezon na cukinię. Zrobisz z niej placki lub tartę! Ile kosztuje kilogram? O uprawę można pokusić się we własnym ogródku
Tarta z cukinią
Tarta to nie tylko słodki wypiek, w wersji wytrawnej można połączyć wiele warzyw. Ta z cukinią jest prosta w wykonaniu. Na początku zagniatamy ciasto z niecałej szklanki mąki, połowy kostki masła i kilku łyżek wody. Dobrze, aby schłodziło się ono w lodówce. Takiego gotowca wykładamy do formy, obciążamy np. ryżem i podpiekamy przez kwadrans w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Na dno wykładamy plastry cukinii, przykrywamy je serem feta. Jako zalewa posłużą 3 jajka wymieszane z kilkoma łyżkami śmietany. Można doprawić tartę solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Mniej wymagająca wersja odrzuca spód w postaci ciasta i wypieka się jedynie zalewę połączoną z warzywami. Całość przypomina francuski omlet.