Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów [PRZEPISY]
Gofry bezglutenowe
Składniki
migdały mielone - 50 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
mąka ryżowa - 50 gramów
mąka kukurydziana - 70 gramów
sól - 1 szczypta
ziarenka z połowy laski wanilii
proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
jajka - 2 sztuki
mleko sojowe - 250 mililitrów
Wykonanie
1. Obie mąki wsyp do miski, dodaj sól, wanilię, proszek do pieczenia, migdały, cukier i wymieszaj wszystko razem. Dodaj roztopioną kostkę do pieczenia Kasia, żółtka oraz mleko. Zmiksuj na gładka masę i odstaw na 30 minut.
2. W międzyczasie nagrzej gofrownicę i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub miksuj na małych obrotach. Nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy każdego gofra od 2,5-3 minut w zależności od mocy gofrownicy.
3. Upieczone gofry możesz posypać cukrem pudrem lub podawać np. z frużeliną truskawkową lub dowolnymi owocami.