Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów [PRZEPISY]
Bezglutenowa tarta czekoladowa
Składniki
czekolada mleczna lub gorzka - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
mąka kukurydziana - 3 łyżki
kakao - 15 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
średnie jajka - 4 sztuki
cukier puder - 100 gramów
ekstrakt waniliowy – 0,25 łyżeczki
Wykonanie
1. Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem – do 160 stopni). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
3. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia.
4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do kostki do pieczenia Kasia rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.
5. Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
6. Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.