![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/20/1a/62824b3c12f9f_o_large.jpg)
Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Najlepsze przepisy z finału programu MasterChef Junior 2022
Tatar z krewetkami w chipsie z ziemniaka z majonezem cytrusowym i cytrusami Wiktorii Chmielewskiej
Składniki:
1 ziemniak
5 krewetek
1 jajko
1/4 mango
1 drobna kostka chili
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki sosu sojowego
10 gałązek kolendry
1 limonka
olej do zagęszczenia ok. 1/2 szklanki
olej do smażenia chipsów
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na mandolinie cieniutko pokrój ziemniaka, wbij wykałaczkę, aby wyglądało jak taco. Usmaż na oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 2 minuty i odstaw do wysuszenia. W tym czasie zrób majonez, czyli jajko, ocet i musztardę wlej do blendera i zacznij miksować od wolnych obrotów. Następnie powoli wlewaj olej do zagęszczenia mikstury. Dodaj 5 gałązek drobno posiekanej kolendry, 1/4 limonki, sól i pieprz i włóż do lodówki.
Krewetki obierz i pokrój w kostkę, nie może być za drobno. Dodaj sos sojowy, resztę posiekanej kolendry i resztę limonki. Odstaw na chwilę, aby krewetka się ścięła.
Do miski daj mango pokrojone w kosteczkę, oliwę i chilli.
Do naszych chipsów włóż tatar z krewetki, na nim zrób małe kropeczki majonezu, połóż salsę z mango, ozdób kolendrą i gotowe.