W skrócie:
Sernik na zimno to najlepsze ciasto na upały. Polecam ci zwłaszcza przepis na sernik z jagodami, ponieważ jest bardzo prosty do przygotowania i niesamowicie smaczny. Nie musisz nawet piec do niego spodu. Zrobisz go z pokruszonych ciastek wymieszanych z masłem. Masę sernikową zrobimy z sera z wiaderka, którą wystarczy wymieszać z musem jagodowym oraz żelatyną. Wszystko jest banalnie proste do przygotowania, zajmuje naprawdę kilka chwil. Potem pozostaje już tylko schłodzić sernik w lodówce. To najtrudniejsza część, bo trzeba poczekać kilka godzin, aż masa stężeje i zrobi się zimna. Efekt jest za to wspaniały. Ten sernik na zimno z jagodami smakuje wszystkim.
Sernik na zimno z jagodami – przepis na biszkoptach
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Porcja: standardowa tortownica
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g jagód,
150 g kruchych ciastek lub biszkoptów,
100 g masła,
500 g twarogu sernikowego z wiaderka,
200 ml śmietanki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
35 g żelatyny w proszku,
opakowanie galaretki jagodowej, wiśniowej lub truskawkowej.
Jak zrobić sernik na zimno z jagodami i galaretką?
Jagody dokładnie umyłam, umieściłam na sitku i przelałam gorącą wodą (powinna mieć 60 stopni). Zostawiłam, żeby odciekły.
W rondelku rozpuściłam masło.
W osobnym rondelku ugotowałam galaretkę. Zostawiłam do ostudzenia.
Zblendowałam ciastka, dodałam do nich masło i wymieszałam. Ułożyłam je na spodzie tortownicy, lekko ugniatając.
Żelatynę rozpuściłam w łyżce ciepłej wody.
Połowę jagód zblendowałam z 2 łyżkami cukru pudru.
W misce połączyłam ser z wiaderka ze śmietanką i 2 łyżkami cukru pudru. Zmiksowałam na gładką masę.
Dodałam do masy żelatynę, zblendowane jagody i ponownie zmiksowałam.
Dodałam kolejną część jagód i wymieszałam je z masą delikatnie za pomocą szpatułki. Masę wlałam do tortownicy. Wstawiłam do lodówki na godzinę.
Wyjęłam sernik, wyłożyłam na wierzch pozostałe jagody i zalałam galaretką. Wstawiłam do lodówki jeszcze na 3 godziny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?