MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Po 17 latach odkryto tu kolejne szczątki. Wszędzie były rzeczy osobiste | ZDJĘCIA

Po 17 latach odkryto tu kolejne szczątki. Wszędzie były rzeczy osobiste | ZDJĘCIA

35-latka zginęła w wypadku na motocyklu. Współpracownicy opublikowali wpis

35-latka zginęła w wypadku na motocyklu. Współpracownicy opublikowali wpis

Polecamy

AC Red z nową nazwą– AC Shadows. Kiedy pierwszy zwiastun gry?

NOWE FAKTY
AC Red z nową nazwą– AC Shadows. Kiedy pierwszy zwiastun gry?

Noc Muzeów w Łomży. Sprawdź, co się będzie działo

Noc Muzeów w Łomży. Sprawdź, co się będzie działo

Pszenica, żyto, jęczmień - ceny za tonę w maju 2024 u progu naboru o dopłaty do zbóż

Pszenica, żyto, jęczmień - ceny za tonę w maju 2024 u progu naboru o dopłaty do zbóż