MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Powitaj lato z Moniuszkowcami! Koncert rozrywkowy już w weekend w MDK w Radomsku

NOWE
Powitaj lato z Moniuszkowcami! Koncert rozrywkowy już w weekend w MDK w Radomsku

Broniąca tytułu Argentyna z awansem do ćwierćfinału Copa America

NOWE
Broniąca tytułu Argentyna z awansem do ćwierćfinału Copa America

Polecamy

To już szósty sezon serialu Rolnicy. Podlasie. Co zapamiętałeś z poprzednich? Quiz

To już szósty sezon serialu Rolnicy. Podlasie. Co zapamiętałeś z poprzednich? Quiz

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Piłkarskie Orły. Patryk Malinowski najskuteczniejszym piłkarzem czerwca

Piłkarskie Orły. Patryk Malinowski najskuteczniejszym piłkarzem czerwca