MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania...
fot. nadianb/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa mąka

NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania ciasta, może grozić zakażeniem układu pokarmowego bakteriami E. coli, Salmonelli czy Listerii. Mogą one trafić do mąki jeszcze na polu, ale także później w trakcie produkcji i transportu. Jedynie poddanie jej obróbce cieplnej pozwala na pozbycie się drobnoustrojów. Należy pamiętać także o dokładanym umyciu powierzchni, z którymi miało styczność surowe ciasto czy sama mąka.

Zobacz również

Ścieki płyną Rabą. Dziś nad rzeką raczej nie wypoczywajcie!

Ścieki płyną Rabą. Dziś nad rzeką raczej nie wypoczywajcie!

130 piechurów wyruszyło na konecki Marsz po Puchar [ZDJĘCIAA]

130 piechurów wyruszyło na konecki Marsz po Puchar [ZDJĘCIAA]

Polecamy

Minister ostrzega przed atakami hakerskimi z Rosji. „Polska na pierwszej linii"

Minister ostrzega przed atakami hakerskimi z Rosji. „Polska na pierwszej linii"

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Świetny czas Natalii Kaczmarek! Przed igrzyskami chce jeszcze zdobyć medal ME

Świetny czas Natalii Kaczmarek! Przed igrzyskami chce jeszcze zdobyć medal ME