Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne śledzie w oleju...
fot. Katarzyna Skuta

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Tradycyjne śledzie w oleju

Składniki
70-80 dag solonych matiasów 
5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę
1 szklanka wody 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
4 goździki 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
mała garść rodzynek
 
Dodatkowo
ok. 2 szklanki oleju
 
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Przepis Katarzyny Skuty

Zobacz również

Elvis wrócił do „Chłopaków do wzięcia”! Mocno się zmienił po tylu latach?

HIT DNIA
Elvis wrócił do „Chłopaków do wzięcia”! Mocno się zmienił po tylu latach?

Pamiątka z Krakowa? Kostka brukowa spod Wawelu

SYGNAŁ CZYTELNIKA
Pamiątka z Krakowa? Kostka brukowa spod Wawelu

Polecamy

Do Polski wracają przymrozki! Wtorkowa noc będzie zimna

Do Polski wracają przymrozki! Wtorkowa noc będzie zimna

Jak wyspać się w upał? Wybieramy idealną kołdrę na lato

Jak wyspać się w upał? Wybieramy idealną kołdrę na lato

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie