Składniki: 1/2 kg ryb (mogą być np. łby karpia), 1/2 kg filetów rybnych (bez ości!), puszka pomidorów, cebula, trzy ząbki czosnku, szczypta szafranu (opcjonalnie można zastąpić kurkumą), 1 litr wody, sól, pieprz, opcjonalnie: 100 g krewetek, 100 g małży.
Wykonanie: Do wody wrzucić rybę i ugotować rosół, przecedzić. W tym czasie skroić cebulę w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pomidory, czosnek, szafran (namoczyć we wrzątku), lub kurkumę. Smażyć ok. 10-15 minut. Do wywaru dodać filety rybne i smażone pomidory, zagotować. Można dodać małże i krewetki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bouillabaisse powinno być pikantne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?