W związku z rosyjskim embargiem polski przemysł spożywczy ma spory problem z nadwyżkami w produkcji między innymi jabłek, papryki, pomidorów i innych warzyw.
Producenci owoców wspólnie z Caritas wpadli na pomysł jak wykorzystać nadwyżki jabłek, aby się nie zmarnowały. Owoce przekazują organizacjom charytatywnym. Taki transport trafił również do ełckiej Caritas.
- Jabłka zostały przekazane parafialnym zespołom Caritas oraz placówkom, w których mieszkają najubożsi. Oprócz tego rozdaliśmy również 25 ton marchwi i 4 tony kapusty - mówi Anna Rudzińska, koordynator akcji z ełckiej Caritas.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?