Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i...
fot. PicturePartners/Getty Images

Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne

Majeranek

Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.

Zobacz również

I liga koszykarek. Wisła Orlen Południe Kraków o krok od finału!

I liga koszykarek. Wisła Orlen Południe Kraków o krok od finału!

Bruk-Bet Termalica wygrywa w Łęcznej. To pierwsza wygrana Marcina Brosza ze „Słoniami

Bruk-Bet Termalica wygrywa w Łęcznej. To pierwsza wygrana Marcina Brosza ze „Słoniami

Polecamy

Iga Świątek zalicza debiut. Polka na okładce legendarnej gry

Iga Świątek zalicza debiut. Polka na okładce legendarnej gry

Aluron CMC Warta Zawiercie wyrównała. Mistrz Polski nie wykorzystał sytuacji

Aluron CMC Warta Zawiercie wyrównała. Mistrz Polski nie wykorzystał sytuacji

Odkrycie w Biebrzańskim Parku Narodowym!

Odkrycie w Biebrzańskim Parku Narodowym!