MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i...
fot. PicturePartners/Getty Images

Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne

Majeranek

Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.

Zobacz również

Ogromny kominek, szara kuchnia i drewniany kredens. Tak mieszka Maciej Zakościelny

Ogromny kominek, szara kuchnia i drewniany kredens. Tak mieszka Maciej Zakościelny

Akcja podlaskiej policji. Kilkuset kierowców nie zatrzymało się na znaku STOP

Akcja podlaskiej policji. Kilkuset kierowców nie zatrzymało się na znaku STOP

Polecamy

Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Obie mają swoje wady i zalety

O TYM SIĘ MÓWI
Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Obie mają swoje wady i zalety

Czy będziemy żyć 100 lat? „Jest pewien limit biologiczny” maksymalnego wieku

Czy będziemy żyć 100 lat? „Jest pewien limit biologiczny” maksymalnego wieku

Darmowe „lekarstwo” na ból pleców. Musisz zmienić tylko jedną rzecz

Darmowe „lekarstwo” na ból pleców. Musisz zmienić tylko jedną rzecz