Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowa hodowla pieczarek. Własne grzyby do kosza

d
Grzyby należy zbierać jak tylko osiągną wymaganą wielkość. Najlepiej smakują one, gdy kapelusz jest lekko rozgięty.
Grzyby należy zbierać jak tylko osiągną wymaganą wielkość. Najlepiej smakują one, gdy kapelusz jest lekko rozgięty. archiwum
Grzyby można uprawiać np. we własnym ogrodzie. Do hodowli pieczarek można kupić gotowe już zestawy. Mają one odpowiednie podłoże przerośnięte grzybnią.

Obecnie na rynku jest spore zainteresowanie uprawą grzybów. Do założenia własnej niezbędna jest grzybnia w postaci zawiesinowej mikoryzy, podłoża zawierającego strzępki grzyba lub drzewka, którego korzenie zostały już zaszczepione grzybnią. W ogrodowych warunkach możemy uprawiać pieczarkę, borowika, rydza, koźlarza, boczniaka, twardziaka (shiitake), a nawet trufle.

Wśród grzybów są tzw. gatunki saprofityczne, które do rozwoju wymagają martwej substancji organicznej. Dlatego pod uprawę pieczarki nadaje się słoma lub torf, a pod uprawę boczniaka lub twardziaka wykorzystuje się świeże ścięte pnie drzew liściastych. Warunkiem uzyskania owocników jest stworzenie im wysokiej wilgotności i temperatury.

Aby uzyskać w warunkach domowych pieczarki, dostępne są w sprzedaży już gotowe zestawy. Zawierają one odpowiednie podłoże przerośnięte grzybnią. Postępując z załączoną instrukcją po miesiącu można zbierać pierwsze owocniki. Pieczarkę można też uprawiać w ogrodzie, ale to że ma ona duże wymagania cieplne, to uprawę należy zakładać od późnej wiosny do końca lipca. Miejsce powinno być zacienione i wilgotne, np. pod krzewami, drzewami lub wzdłuż muru od strony północnej.

Jak podpowiada portal www.ppr.pl, bardziej widowiskowa jest uprawa grzybów na pniach drzew. Może być ona zakładana od późnej wiosny do jesieni na otwartym terenie. Aby uzyskać boczniaki lub twardziaki, należy wybrać drewno drzew liściastych (oprócz drzew owocowych). Pod uprawę nadają się okrąglaki pni lub konarów o śr. 8-15 cm i długości 1-1,5 m. Powinny być one zdrowe, posiadać korę oraz być świeże. Tak przygotowane drewno należy zaszczepić zakupioną grzybnią, która znajduje się na trocinach, ziarnie zbóż lub drewnianych kołeczkach. W pniach wykonujemy otwory (15-25 otworów/pień) o rozmiarach 2 cm szerokości i 3-4 cm głębokości (zboże, trociny) lub pod wymiar kołków.

Duże otwory wypełniamy materiałem z grzybnią (zboże, trociny) i zatykamy korkiem (np. po winie). Kołki z grzybnią wbijamy na równi z powierzchnią pnia. Miejsca po wbiciu zatyczek zabezpieczamy czarną folią, przytwierdzoną za pomocą nitów lub pinesek. Zaszczepione pnie ustawiamy w wilgotnym, zacienionym miejscu. Ułożone na stercie pniaki przykrywamy folią (perforowana lub zwykła z dziurkami).

Rozwój grzybni trwa zwykle od 3-12 miesięcy i zależy od rodzaju drewna i warunków uprawy. Najszybciej grzyby uzyskamy na miękkim brzozowym drewnie. Po całkowitym przerośnięciu okrąglaka grzybnią, zdejmujemy folię oraz wyjmujemy korki i ustawiamy pniaki pionowo lub skośnie. Plonowanie trwa 3- 6 lat, a owocniki pojawiają się wiosną lub jesienią. Aby szybciej pojawiały się grzyby twardziaka, należy przerośnięte grzybnią pnie zanurzyć na 24 h w zimnej wodzie, a powyjęciu ściętą stroną uderzyć o twarde podłoże.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna